Dursun Murat Özden

Bilgilik / İpucu

Dursun Murat Özden

    Kategori: FEN BİLİMLERİ
    Konu: Pierre De Fermat


Fransız Matematikçisi.(1601-1665) Hukuk okudu ve 1631`de Orleans Üniversitesi`ni bitirdi. Daha sonra Toulouse Kent Meclisi`nde üyelik yaptı. 1638`de Ağır Ceza Mahkemesi`ne atandı. Fermat, amatör bir matematikçiydi. Ancak gene de XVII. yy.`ın ilk yarısının en önde gelen iki matematikçisinden biridir. (Diğeri Descartes`dir.)
Fermat; "Diyofantus Denklemleri" üzerinde çalışarak modern sayılar kuramının temellerini attı. Onun geliştirdiği sayılar kuramı daha da ileriye gitmek için, bir yüzyıl sonra, Euler`i beklemek zorunda kalacaktır. Descartes`ten bağımsız olarak "Analitik Geometri"`yi kurdu. Eğrilerin teğetlerini maksimumlarını ve minimumlarını bulmak için yöntemler geliştirdi; böylece diferansiyel hesabın temellerini attı. Blaise Pascal`la yazışarak olasılık kuramını kurdu.
Fermat; buluşlarını yayınlamayı savsaklayan, düzenli not tutmayan, kitapların kenarına acele notlar alan, buluşlarını arkadaşlarına alelade mektuplarla bildiren savruk bir kişiydi. Bu yüzden, analitik geometrinin kurucusu olarak Descartes`i, diferansiyel hesabın başlatıcısı olarak da Newton`u biliyoruz bugün.
Ama fark etmez. O, bütün bunları zevki için yapmıştı. O, bir amatördü. Günümüzde; "Amatörlerin Prensi" olarak bilinir.
|  anasayfa   |  sayfa başı  |   geri  |