Dursun Murat Özden

Bilgilik / İpucu

Dursun Murat Özden

    Kategori: FEN BİLİMLERİ
    Konu: Albert Einstein


Albert Einstein (1879 - 1955), 14 Mart 1879 günü Almanya’nın Ulm şehrinde doğdu. Asli Alman Yahudi’si olan Einstein ailesindendir. Babası Herman Einstein elektrik malzemesi üreten küçük bir fabrika sahibiydi. Büyük alim Einstein küçük yasta bu fabrikaya girip çıkarken kendisinde elektrige karsi ilk ilgi uyanmış olsa gerekir.
Çocukluğu Münih kentinde geçti ve ilköğreniminin bir kısmini buradaki lisede yaptı. Ailesi Milano’ya göç ettikten sonra, lise öğrenimini 1894 yılında İsviçre’de tamamladı. Berlin’de Federal Patent Dairesinde görev aldı. Bu küçük görevden geriye kalan zamanlarında çağdaş fizikte ortaya atılmaya başlayan büyük problemler üzerinde düşünme fırsatı buldu. Dikkatini önce atomun yapısı ile Planck’in kuantum kuramına çekti. Brown hareketine olasılıklar hesabini uygulayarak bunun kuramını kurdu. Avagadro sayısının değerini hesapladı. Kuantum kuramının önemini ilk anlayan fizikçilerden biri oldu. Bunu ısıma enerjisine uyguladı. Bu da onun foton hipotezini kurmasını sağladı. Bu yolla fotoelektrik olayını açıklayabildi ve bu kuramın kurallarını buldu.
On yedi yaşına geldiğinde matematikte başarılı olduğu kadar felsefe konularına da dalmıştı. İlmi konulara dalmış çalışırken bir yandan da müzikle uğraşıyordu. Ayni zamanda Aordu Kontun’da, öğrencilerden oluşan bir orkestrada keman çalıyordu.
1905 yılında “ Fizik Yıllığında” iki yazısı çıktı. Daha sonra Bern Üniversitesine Profesör olarak atandı. 1905 yılındaki çıkan yazılarıyla üne kavuşmanın ilk adımlarını attı. Bu da, bağlılık kuramına ilk adımlarıydı.
1921 yılında yaptığı özlü ve yeni çalışmalarıyla Nobel Fizik Ödülünü kazandı. Bu ödül onun tüm dünyada ün yapmasını sağladı. Artık Einstein’i tüm dünya biliyordu.
Einstein, hiç kuskusuz çağımızın en büyük alimlerinden ve bilginlerinden biridir. Matematik ve fizik alanındaki çalışmaları modern bilimi büyük ölçüde etkiledi. İnsancıl davranışlıydı, barıştan yana, haksızlığa karşı ve ilmin insanlık alemi ve medeniyeti için kullanılmasını istiyordu. Ezilmişlerin yardımına her zaman koşardı. Fakat kendini de ezmelerden kurtaramadı. Amerika’da oldukça yakınlık gördü ve çok rahat yasadı.
Bir aralık kuantum mekaniğine karşı çıktı. Fakat, kuantum mekaniğinin ilerlemesini durduramadı. “ Einstein kendi kendisini unuttu.” diye onun ileri sürdüğü düşünceleri çürüttüler.
Aslında bağlılık kuramın temeli oldukça eski ve başlangıcı Galile’ye kadar gider. Fakat bunların meyvelerini toplayan ve matematiksel formüllere bağlayan Einstein’dir. Bu kurama göre mutlak zaman, mutlak uzunluk, mutlak kütle ve mutlak hız yoktur. Bu kavramlar gözleme göre değişir. Bu kuram, Newton’un mutlak zaman ve mutlak mekan fikrini yıkmıştır.
E = M . C ² bağıntısı ile madde-enerji arasındaki bağlılığı ve atom enerjisini ilk müjdeleyen bilim adamıydı. Newton mekaniğinde F = m . a ifadesinde m sabit kabul ediliyordu. Çünkü Newton’un laboratuarı bu m kütlesinin değiştiğini o zamanlar ölçemiyor ve göremiyordu.
|  anasayfa   |  sayfa başı  |   geri  |